Walcheren de tuin van Zeeland - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Walcheren de tuin van Zeeland

De tuin van Zeeland
Walcheren werd vroeger wel 'de tuin van Zeeland' genoemd. In de Gouden Eeuw was er grote welvaart op Walcheren, mede door verschillende handelscompagnieën. In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht voor de vaart op het oosten en in 1621 de West-Indische Compagnie (WIC) voor de vaart naar het westen. Door de inkomsten uit buitenlandse handel en door de bloei van de hieraan gekoppelde ambachten kwam er rijkdom. De scheepswerven van de Compagnieën zorgden ook voor veel werk. De gegoede burgerij (adel en rijke kooplui) richtte voor zichzelf prachtige buitenplaatsen in, op het platteland van Walcheren. Hierdoor kreeg het eiland de titel 'de tuin van Zeeland' .

Er was vooral kleinschalig landschap, weilanden en kleine akkers werden gescheiden door meidoornhagen. Deze meidoornheggen omzoomden de kleine akkers en deden  honderden jaren dienst als afscheiding voor het vee.
Meidoornhagen (zoals hieronder) vnd je niet alleen in Zeeland maar in heel Nederland. Dergelijke hagen worden nog steeds gebruikt om een stuk land te begrenzen en om vee op het eigen land te houden.

Boven: Gezicht op de oude buitenplaats Duinvliet te Aagtekerke, met op de voorgrond de tuinlieden. Tekening in kleur, 1810-15. (Zeeuws Archief, collectie Zeeuws Genootschap, Zelandia llustrata)

Onder: Kaart van Walcheren van A. en D.W.C. Hattinga uit 1753. De belangrijkste buitenplaatsen staan op de kaart aangegeven. Grote tuinen zijn eveneens goed te onderscheiden. (Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu