Middelburg, 25 monumenten - walcheren40-45

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Middelburg, 25 monumenten

De Explosie
'De Explosie' herinnert de inwoners van Middelburg aan het Duitse bombardement op 17 mei 1940, waarbij het centrum van de stad werd verwoest. Het monument bestaat uit veertien brokstukken van een verwoest en uit elkaar gespat achttiende-eeuws patriciƫrshuis ('De Dolfijn'). Op veertien locaties in de stad vind je een brokstuk in het straatwerk. In het huis De Dolfijn, aan de Lange Delft 64, was sinds 1898 de Provinciale Bibliotheek gevestigd. Op 17 mei 1940 brandde het uit, waarbij ongeveer 160.000 boeken verloren gingen.

De brokstukken zijn te vinden aan de Markt, in de Lange Delft, Onder den Toren, aan het Walplein, aan het Koorkerkhof, in de Sint-Pieterstraat , aan de Balans, aan de Groenmarkt, in de Bachensteene, in de Stadhuisstraat, in de Zusterstraat, in de Hagepreekgang, aan de Dwarskaai en aan de Rotterdamsekaai.

Een Gestolde Herinnering
Het monument Een Gestolde Herinnering aan de Nieuwe Burg te Middelburg herinnert de inwoners aan het Duitse bombardement van 17 mei 1940, waarbij het centrum van de stad werd verwoest. Het monument is onthuld op 17 mei 1990 door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana. Deze dag was het precies vijftig jaar geleden dat Middelburg door de bezetter werd gebombardeerd.

Bevrijdingsmonument
Het bevrijdingsmonument aan de Groenmarkt herinnert de inwoners van Middelburg aan de overwinning op de bezetter op 6 november 1944. Het monument is onthuld in 1950.

Monument voor Nederlandse militairen
Het Monument voor Nederlandse Militairen bevindt zich op het erehof van de Algemene begraafplaats in Middelburg. Het is opgericht om de 36 Nederlandse soldaten  te herdenken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Inundatiemonument
Het Inundatiemonument is geplaats aan de Seissingel, naast Villa Waterwijk, in Middelburg. Het monument herinnert aan het geallieerde bombardement op de Duitse stellingen aan de Scheldemond. Het monument bestaat uit een herdenkingsbord en het wapen van Zeeland.  

Joods monument
Het Joods monument op de Joodse begraafplaats in Middelburg is opgericht ter nagedachtenis aan de 72 Zeeuwse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en in concentratiekampen zijn omgebracht. 43 van hen kwamen uit Middelburg, de overigen waren afkomstig uit Veere, Vlissingen, Goes, Terneuzen en van Schouwen-Duiveland. Het monument is onthuld in 1954.

Monument op het Abdijplein
Het monument op het Abdijplein is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indiƫ door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het monument bestaat uit twee gedenkplaten met namen van slachtoffers. Later zijn er nog twee platen aan toegevoegd, met de namen van drie andere slachtoffers erop.

Bevrijdingsplaquette
De bevrijdingsplaquette aan de Dam 6-8 te Middelburg herinnert de inwoners van Middelburg aan de overwinning op de bezetter op 6 november 1944. Het monument is onthuld op 6 november 1994.

Plaquette voor het P.S.D.-personeel
De plaquette voor het P.S.D.-personeel op het Abdijplein in Middelburg is opgericht om de dertien ambtenaren van de Provinciale Stoomboot Diensten te herdenken die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Na het opheffen van de P.S.D. werd de plaquette opgeslagen en in juni 2005 is het op het Abdijplein geplaatst.

Plaquette in het provinciehuis
De plaquette in het provinciehuis (Abdij 6, Middelburg) herinnert de inwoners van Middelburg aan het Zeelands Hof, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Na de oorlog werd het Zeelands Hof herbouwd en op 17 mei 1960 geopend door Hare Majesteit Koningin Juliana.

Plaquette in de hal van het NS-station
De plaquette in de hal van het NS-station herinnert de inwoners van Middelburg aan de ongeveer tachtig Zeeuwse Joden die op 24 maart 1942 door de Nazi's op transport werden gesteld. Via tussenstops als het getto in Amsterdam belandden de meesten in de vernietigingskampen in Oost-Europa waar ze het leven lieten. Ongeveer honderdtwintig Zeeuwse joden kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Plaquette in het NS-station
De plaquette in het NS-station te Middelburg is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen. De naam van het slachtoffer is Cornelis Grim. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft NS besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes in diverse stations in Nederland.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu